Támogató Szolgálat (Rektori Kabinet Oktatási Igazgatóság)

2019.11.19

Irodavezető: Magdali Csaba

Helyszín: PTE Bölcsészettudományi Kar - 7624, Pécs, Ifjúság útja 6, A épület, 130

A 2005-ben megalakult Támogató Szolgálat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) valamennyi karján tanuló speciális (pl. fogyatékossággal élők, disz-es, autizmus spektrumzavarral élő) igényű hallgatóknak nyújt szolgáltatásokat. Nyolc fős szakmai stáb segíti a hallgatók tanulmányait, biztosítja gyógypedagógiai fejlesztésüket, gyógytornát, mentálhigiénés támogatást és igény esetén segíti utazásukat, megoldja kísérésüket. Külföldi önkéntes is segíti munkájukat, aki rendszeresen tart nyelvi kurzusokat, film-klubokat, beszélgető programokat, amelyen a PTE összes hallgatója részt vehet, ezzel elősegítve a sikeres befogadást. A Támogató Szolgálat minden évben rendez közös karácsonyi programot, tavaszi főzést Malomvölgyben, társasjáték klubot, de ezen kívül keresik a lehetőséget különleges programok megvalósításához is, mint például integrált tánc előadás, közösségi falfestés. Nagy kihívásnak és egyben jövőbeni tervnek tekintik a nyelvtanárok szakirányú képzését és felkészítését a speciális igényű hallgatók idegen nyelvi oktatására.

Az iroda küldetésnyilatkozata:

A Támogató Szolgálat célja a fogyatékossággal élő egyetemi polgárok segítése, önálló életvitelének kialakítása és megkönnyítése elsődlegesen a lakáson kívüli (köz)szolgáltatások, különös tekintettel az oktatási szolgáltatások elérésének segítésével.

Az ellátás hozzájárul a fogyatékosságból eredő hátrányok csökkentéséhez, a társadalmi beilleszkedéshez, az esélyegyenlőség megteremtéséhez, kiemelten a felsőfokú végzettség megszerzéséhez és a munkaerőpiacra való felkészüléshez.

Az iroda feladatai:

A Támogató szolgálat feladata elsősorban a PTE fogyatékkal élő hallgatóinak részére támogatás nyújtása, a tanulmányok segítése, a szállítás megoldása, a mentálhigiénés és egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos tanácsadás, segítségnyújtás a közösségi élet és a munkaerőpiaci lehetőségek terén.

A Szolgálat segítséget nyújt az órai jegyzetek digitalizálásában, speciális eszközök kölcsönzésében, könyvtárhasználat segítésében, mikrobusza a fogyatékkal élők rendelkezésére áll. A szolgálat célja a fogyatékkal élő hallgatók lelki egészségének elősegítése, és megőrzése, ennek érdekében a mentálhigiénés szakember, prevenciós, egészségmegőrző, -fejlesztő, mentálhigiénés tevékenységet folytat.

A munkaerő-piacon, álláskeresés kihívásaira való felkészítési programok szervezése, lebonyolítása, állásajánlatok gyűjtése, közvetítése, valamint közös programok szervezése az integráció elősegítésének érdekében.

© 2019 Befogadó Egyetem, 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. B/114
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!