Sokszínűség: Érzékenyítő gyakorlatok gyűjteménye, 2018

2018.10.16

A Diversity Activities Resource Guide című kötet magyarországi adaptációja a sokszínű tanulói környezet befogadóvá/inkluzívvá tételének gondolatához és kialakításához nyújt segítséget a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozó tanárok, tanárjelöltek és trénerek számára. Olyan gyakorlatok alkotják ezt a kiadványt, melyek a sokszínűség (diversity) témakörével értékként foglalkoznak, és erre a diákok figyelmét érzékenyítő/ szemléletváltó tevékenységeken keresztül hivatottak felhívni.

A gyakorlatokat a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Neveléstudományi Intézet, Romológia és Nevelésszociológia Tanszékén 2002 óta működő Wlislocki Henrik Szakkollégium hallgatói fordították - egy nyári alkotóműhely keretein belül -, és egyben adaptálták a magyarországi kontextusnak megfelelően. A diákok igyekeztek minél inkább a Magyarországon tapasztalt előítéletek és sztereotípiák felhasználásával egy hiteles és a mindennapi társadalmi problémákat feldolgozó kiadványt összeállítani. Tették ezt személyes élettapasztalataikra támaszkodva és az egyetemen, a roma szakkollégiumban elsajátítottak alapján. Mivel az eredeti kiadvány inkább feladatgyűjteménynek tekinthető, így a gyakorlatok végrehajtását, majd a lezárását/reflektálását segítő gondolatok is a hallgatók és a szerkesztők keze nyomán kerültek kiegészítésre.

Az adaptált gyakorlatok több fő témakörrel foglalkoznak, mint például a nemzeti/nemzetiségi hovatartozás, roma/cigány közösségek, hátrányos helyzetű csoportok, fogyatékosággal élők, identitás; nemi identitás stb. A kiadvány a gyakorlatok során az alábbi fogalmak megértéséhez és helyes használatához biztosít megfelelő tevékenységeket: előítélet, diszkrimináció, rasszizmus, homofóbia, sokszínűség, privilégium, érték, hatalom stb.

© 2019 Befogadó Egyetem, 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. B/114
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!