Országos Neveléstudományi Konferencia 2020

2020.11.11

A Befogadó Egyetem, a Wlislocki Henrik Szakkollégium (WHSz) és a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium (PERSZ-E) közös szimpóziummal vett részt az Országos Neveléstudományi Konferencián. "A befogadás dimenziói - a felsőoktatásfejlesztéstől, a hallgatói aktivitáson át a helyi kezdeményezésekig" című szimpózium, Dr. Híves-Varga Aranka elnöklésével, négy különböző aspektusból vizsgálta az inklúziót.

Az első előadásban, melynek címe "Az inkluzivitás egyes dimenziói a felsőoktatásban", a WHSz vezető oktatója, Trendl Fanni prezentálta kutatását, melyben a lemorzsolódást vizsgálta a Pécsi Tudományegyetemen. A második prezentációt, a nemzetközi kitekintésről, Fodor Bálint a Befogadó Egyetem Programiroda vezetője és Horváth Gergely a Befogadó Egyetem munkatársa és a WHSz szakkollégistája tartotta, "Az inkluzív kiválóság felé - Fejlesztési stratégiák a nemzetközi szakirodalom tükrében" címmel. A harmadik bemutatóban a konferencia résztvevői a PTE-n végzett kutatás eredményeit ismerhették meg, Dr Híves-Varga Aranka, a Befogadó Egyetem szakmai vezetőjének, Deli Kitti a Befogadó Egyetem kutatási asszisztensének és Orsós István a WHSz és a PERSZ-E szakkollégiumok hallgatójának előadásában. Végezetül a két szakkollégium tavaszi, barcelonai kutatási terepgyakorlatába nyerhettek a vendégek betekintést: a "Közösségi tanulás - Civil szervezetek hátránykompenzációs tevékenységeinek összehasonlító vizsgálata" című prezentációban Csonka Dániel, Heindl Katica, Laboda Lilla és Kőszegi Krisztián szakkollégisták mutatták be a kutatás eredményeit és az azzal összefüggő összehasonlító vizsgálatukat.

Az előadók számára nagy megtiszteltetés volt bemutatni kutatásaikat a rangos konferencián, külön örömükre szolgált, hogy a szimpózium opponense, Dr. Fehérvári Anikó, elismerő véleményeket, építő javaslatokat és kérdéseket fogalmazott meg az előadásokkal kapcsolatban.