Jogklinika / Campus Legal Aid Clinic (ÁJK)

2019.11.23

A Campus Legal Aid Clinic (CLAC) a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán működő szervezet, melynek keretében a joghallgatók professzionális mentorok közreműködése és felügyelete mellett segítenek a Pécsi Tudományegyetem hozzájuk forduló polgárainak jogi problémáik rendezésében. A CLAC ingyenes jogsegélyt nyújt mind magyar, mind pedig külföldi hallgatók számára, így az ügyintézés ennek megfelelően magyar, angol és német nyelven is egyaránt lehetséges. A külföldi hallgatók visszajelzései alapján megállapítható, hogy komoly támogatást jelent számukra, hogy idegen kulturális közegben magyar hallgatóktól, szervezett keretek között kaphatnak problémáikra megoldást.

A szervezet célja, hogy a PTE minden hallgatója számára biztosítsa a jogi segítséghez jutás lehetőségét.

Működésének szépsége, hogy kérelmezők részére elkészítendő jogi vélemények kiváló fejlődési lehetőséget biztosítanak szakmai téren a joghallgatók számára. A jogászhallgatók először a Jogklinika elnevezésű, differenciált tantárgyként megjelenő, gyakorlatorientált képzési formában vesznek részt. A Jogklinika I. és II. tantárgyakat elvégző diákok válhatnak tagjaivá a Campus Legal Aid Clinic szervezetének. A képzésük során elsajátítják az ügyek megoldásához szükséges elméleti és gyakorlati alapokat, valamint fejlesztik az ügyek kezeléséhez/megoldásához szükséges képességeiket, melyek kiemelkedő jelentőséggel bírnak a jogi vélemények elkészítése során, a magas szintű idegen nyelvismeretük és az egyetem során szerzett egyéb jogi ismereteik mellett. A jogi vélemények elkészítését a hallgatók csoportban végzik, mely kooperációs kompetenciáikat is fejleszti.

Miben kérhetsz jogi segítségnyújtást?

A válasz egyszerű: bármilyen felmerült jogi problémáddal fordulj a CLAC-hoz bizalommal.

A CLAC célja, hogy segítse a jogkeresőket a joghoz jutásban, függetlenül a jogi probléma tárgyától. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az hogy a CLAC 2016-os fennállása óta számos országból érkezett hallgató 180 különböző jogi problémájára keresett megoldást. Az ügyek száma az évek során folyamatosan növekszik.

Igaz, hogy a leggyakoribb eset a bérleti szerződésből fakadó jogvitákkal kapcsolatos vélemények készítése, de a CLAC tagjai egyéb tárgyú vélemények elkészítésére is vállalkoztak és vállalkoznak a jövőben is, így többek között példaként említhetőek:

  • nem ritka, hogy büntetőjogi ügyekben adnak véleményt
  • idegenrendészeti ügyek is gyakran merülnek fel, hiszen a CLAC segítségét túlnyomó többségben külföldi hallgatók kérik, így a tagok gyakran szembesülnek tartózkodási engedéllyel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel
  • előfordul az is, hogy akár startupok létrehozásában segédkeznek a CLAC tagjai
  • továbbá segítséget nyújtanak személyiségi jogában megsértett jogkereső fél számára is

A CLAC-hoz fordulóknak nem kell mást tenniük, mint küldeni egy e-mailt a jogklinika@ajk.pte.hu e-mail címre a jogi problémájuk rövid leírásával, melynek beérkezésétől számított 1-2 napon belül a tagok felveszik velük a kapcsolatot. A CLAC aktívan jelen van a közösségi médiában: Facebookon és Instagramon Campus Legal Aid Clinic név alatt megtalálható, ahol a működésével és az ügyeivel kapcsolatosan fontos információkat tesz közzé. Tagjai minden évben képviseltetik a szervezetet az Általános Orvostudományi Karon, a Műszaki és Informatikai Karon, a Közgazdaságtudományi Karon, valamint az Állam - és Jogtudományi Karon megrendezett Prevention, illetve Orientation Day-en.

Vezető: Dr. Füzy Tibor

© 2019 Befogadó Egyetem, 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. B/114
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!