Diverzitás és inklúzió a felsőoktatásban – a Befogadó Egyetem inkluzív kutatása

2020.11.06

2020. augusztusában Dr. Híves-Varga Aranka a Befogadó Egyetem szakmai vezetőjének irányításával készült kutatás a Pécsi Tudományegyetem sokszínűségének és inkluzivitásának felméréséről. A kutatócsoport (Dr. Híves-Varga Aranka, Vitéz Kitti, Fodor Bálint, Orsós István, Horváth Gergely) közös munkája önmagában is befogadó szemléletű: a kutatás folyamataiban egyetemi tanár, PhD hallgatók és mesterszakos hallgatók, szakkollégisták vettek részt.

Az elkészült tanulmány hazai és nemzetközi írásokra támaszkodva tisztázza az inklúzió és a diverzitás fogalomkörét. A vizsgálat rávilágít arra, hogy miként vált a felsőoktatás jellemzőjévé a diverzitás, valamint feltárja az inkluzivitás fókuszba kerülése mögött meghúzódó további okokat és következményeket. A kérdőíves kutatás arra irányult, hogy a Pécsi Tudományegyetem diverz hallgatói köre mennyire részese az egyetemi közösségi és tudományos életnek, mutatnak-e különbséget a társadalmi hátránnyal küzdők a bevonódásban. A mintavétel során az összes egyetemi karról érkeztek válaszok, összesen 809 fő járult hozzá kitöltésével a kutatás sikerességéhez. A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a nagy egyetemi programokra milyen mértékben jellemző a sokszínűség és fény derült arra, hogy a társadalmi hátrányban levők alulreprezentáltak ezeken a kulturális, szabadidős programokon. A vizsgálat megvilágította a kisebb szervezeti egységek fontosságát az egyetemi polgárok életében és a sokszínűség értékelésében: a szakkollégiumok és egyéb mikroközösségek nagyobb mértékben képesek a személyes megszólításra, az inkluzív közeg biztosítására.

Az elkészült tanulmányt az Educatio folyóirat befogadta, a megjelenés a 2020/3. számában várható. A kutatócsoport a vizsgálat eredményeit a folyóirat konferenciáján, 2020. szeptember 3-án prezentálta. 

© 2019 Befogadó Egyetem, 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. B/114
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!